Marianne Witte

Informatie over kinderboekenschrijfster Marianne Witte

Marianne Witte aan het woord – Ik ben in 1951 op Texel geboren als enige meisje in een gezin met zes broers. Boeken en kinderen zijn belangrijk in mijn leven. Natuurlijk is mijn eigen dochter Romke (geboren in 1987) voor mij het belangrijkste kind! Toen ze klein was haalden we elke week tien boeken uit de bibliotheek en las ik voor tot we de verhalen bijna uit ons hoofd kenden. Ik heb vijftien jaar in boekwinkel Het Open Boek gewerkt en dertien jaar als leidster op een kinderdagverblijf. Genoeg kinderen en boeken? Nee hoor, nu werk ik in de Texelse bibliotheek. Daar komen genoeg kinderen en boeken bij elkaar om mij tevreden te stellen.

Extra leuk is het natuurlijk om daar mijn eigen boeken uit te lenen! Schrijven deed ik altijd al graag: opstellen, brieven, dagboeken. Op school had ik een keer een boekverslag gemaakt en daar kreeg ik een onvoldoende voor. De juf dacht namelijk dat ik het had overgeschreven uit een boekverslagen-boek! Ik was beledigd door de onvoldoende, maar trots toen ik kon bewijzen dat ik het echt zelf had geschreven. Nu ben ik trots op de boeken die ik zelf heb geschreven.

Er zijn vijf ‘leukste momenten’ bij het maken van boeken.

1)Als ik lekker midden in een verhaal zit en het schrijven lijkt vanzelf te gaan.

2) Als ik hoor dat de uitgever het boek uit wil geven.

3) Als ik het boek voor het eerst zie en voel en ruik.

4) Als ik de kaft van het eerste boek met een zacht gekraak open doe.

5) Als een kind mij vertelt dat hij of zij het verhaal mooi vond. Ik vind dat alle kinderen er recht op hebben om voorgelezen te worden, zolang als ze willen! Ik vind ook dat kinderen altijd en overal mogen lezen (behalve onder het eten, want dat is zo ongezellig). En als je ouders daar problemen mee hebben, dan stuur je ze maar naar mij.

Wist je trouwens dat kinderen bijna overal gratis lid kunnen worden van de bibliotheek? Zelf lees ik graag in de trein, in bed, in de hangmat, op het strand en soms onder het eten (als ik alleen ben).

Veelgestelde vragen:

Wanneer bent u met schrijven begonnen?

In 1996 begon ik met het schrijven van korte verhaaltjes voor kinderen. Die kwamen in het kleuterblad Bobo. De tekeningen daarbij zijn gemaakt door Texelse illustratrices: Monica Maas en Jolet Leenhouts. Er hebben ook kinderverhalen van mij gestaan in Okki, Taptoe en op de kinderpagina van het Noord Hollands Dagblad.

Hoe verzint u de verhalen?

Soms zie ik iets van kinderen op straat of op een school en dan komt er vanzelf een idee op in mijn hoofd. Dan verzin ik er een heel verhaal bij. Maar soms, terwijl ik schrijf, doet mijn hoofdpersoon ineens iets heel anders dan ik verzonnen had! Verzonnen kinderen kunnen dus net zo eigenwijs zijn als echte kinderen.

Wat zijn uw hobby’s?

1) Als eerste natuurlijk: schrijven en lezen.
2) Bloemen: zonnebloemen en stokrozen zijn mijn lievelingen.
3) Schilderen: met felle kleuren in dikke strepen op grote vellen papier.
4) Cryptogrammen oplossen.
5) Zegeltjes sparen: maar dat is zo’n rare hobby, dat zou ik eigenlijk geheim moeten houden.

Wat is uw liefste dier?

Mijn rode poes Soesje. Altijd als iemand zegt: ‘Jee, wat is die dik!’ dan zeg ik: ‘Ze is niet dik! Ze heeft een dikke vacht!’ En dat is ook zo. Niemand mag mijn Soesje beledigen!

Wat is uw lievelingseten?

Taart en couscous met groente-husseltje.

Welk boek leest u graag?

Het Dikke Van Dale woordenboek.

Als je nog meer vragen hebt voor je spreekbeurt, werkstuk of gewoon uit nieuwsgierigheid, dan kun je me gerust een mailtje sturen. Of neem een kijkje op mijn website: www.mariannewitte.nl

Marianne Witte las voor op de Nicolaas Beets school in Alkmaar. In dit artikel kun je erover lezen. Wil je ook dat een auteur komt voorlezen in de klas? Neem dan contact op met de Stichting Schrijvers School Samenleving of met de uitgeverij.

 


Marianne Witte Boeken Bekijk alle boeken
  • Nieuws

Deze website gebruikt cookies om de beste online ervaring te creëren. Ga akkoord door op de 'Accepteer' knop te klikken.