Margot Edens

Margot Edens is geboren in Groningen, in 1957. Toen ze op een dag in het museum in Assen voor het eerst veenlijken zag, wist ze het meteen: ze wilde later archeoloog worden! Na de middelbare school ging Margot klassieke talen en archeologie studeren. Tijdens haar studie deed ze mee aan opgravingen in Italië. Elke dag moesten de studenten hun putboek inleveren. (Een putboek is een dagboek van de put – het stukje van het opgravingterrein waar een archeoloog werkt.) De putboeken van Margot werden altijd heel snel nagekeken, omdat ze er ook een vervolgverhaal in schreef over Meta Lint, een archeologe die een moord moest oplossen.

Toen aan het eind van haar studie bleek dat het moeilijk zou worden om een baan te vinden als archeoloog, ging Margot psychologie studeren. Na haar studie werkte ze o.a. voor de politie waar ze les gaf in Verhoortechnieken. Na een tijdje ging ze werken bij de universiteit in Groningen. Daar geeft ze nu nog les in Gespreksvoering. Het leuke aan archeologie en psychologie vindt Margot dat het allebei ‘detectivewerk’ is: je vindt bijvoorbeeld scherven van aardewerk en je moet onderzoeken of die scherven bij elkaar horen, waarom de scherven nou juist op die plek lagen, waar het aardewerk voor diende, wie het gebruikte, en ga zo maar door. Zo is het ook met mensen, met hun gedrag, gedachten en gevoelens.

Toen Margot in 2000 een advertentie van Kluitman las waarin schrijvers van kinderboeken werden gevraagd, begon ze meteen met het schrijven van een kinderboek. Het werd Wilde Mathilde op boevenjacht. Het karakter van Mathilde is gebaseerd op het gedrag van Hilde, de dochter van Margot. Hilde, die is geboren in 1992, heeft ADHD. ADHD is een afkorting voor Attention Deficit Hyperactivity Disorder. In het Nederlands staat de afkorting voor Alle Dagen Heel Druk. ‘Kinderen met ADHD zijn heel impulsief,’ legt Margot uit. ‘Ze vinden het moeilijk om zich te concentreren en goed te luisteren. Ze zien vaak geen gevaar en zijn heel beweeglijk. Meestal lees je in boeken alleen maar over de problemen die ADHD geeft. Ik vond het juist leuk om over de gekke, vrolijke kant te schrijven. Ik verveel me namelijk nooit met Hilde!’ Margot leest graag spannende boeken over geschiedenis. Ze houdt van dansen en van Italiaans eten.

Deze website gebruikt cookies om de beste online ervaring te creëren. Ga akkoord door op de 'Accepteer' knop te klikken.