Maresa Jacobse

1. Wanneer ben je geboren?
Op 30 juli 1986, ’s morgens tegen half vier.

2. Ben je altijd zo vroeg ’s morgens?
Welnee, ik hou juist van uitslapen. En ik ben geboren in juli, dus middenin de zomer, maar eerlijk gezegd hou ik veel meer van de winter!

3. Hou je van lezen?
Vooral vroeger hield ik heel veel van lezen. Op mijn achtste las mijn moeder het boek Alleen op de wereld voor en ik wilde zo graag weten hoe het afliep, dat ik er na een tijdje zelf in begon te lezen. Maar toen ik op school boekverslagen moest gaan schrijven, vond ik lezen niet meer zo leuk. Elke keer als ik een boek uit had, moest ik er namelijk een verslag van schrijven. En omdat ik nogal snel las, had ik om de dag een boek uit. Mijn boekverslagenschrift was dan ook telkens heel snel vol en boekverslagen schrijven vond ik echt het stomste wat ik kon bedenken. Foto van Maresa 

4. Wanneer ben je weer gaan lezen?
Mijn moeder leende altijd boeken uit de bieb. Op een dag las ik thuis een van die boeken, en begon al te zuchten bij het idee dat hierover ook weer een boekverslag zou moeten schrijven. Maar ineens bedacht ik me dat dat helemaal niet hoefde! Dit was lezen voor de lol, en niet voor school. Ik heb meteen nog drie boeken gelezen, zo blij was ik dat ik er geen verslag over hoefde te maken. En vanaf die tijd ben ik weer heel veel gaan lezen.

5. Schreef je toen je klein was, behalve die boekverslagen, ook al boeken?
Met schrijven begon ik op mijn elfde. In het begin waren het nog korte verhalen. Toen ik dertien was, begon ik serieus aan een boek. Het zou Sjaal gaan heten en op de voorkant moest een jongen komen die op straat op het punt stond een rode sjaal op te pakken. Ik had ook al bedacht hoe het verhaal zou gaan: die jongen had een rode sjaal aan zijn oma gegeven en die rode sjaal was het enige dat achterbleef toen zijn oma opeens spoorloos verdween. De jongen ging naar haar op zoek, ontdekte al snel dat ze was ontvoerd en zou haar uiteindelijk bevrijden.

6. Wat is er met dat boek gebeurd?
Sjaal heb ik nooit afgemaakt, want vlak daarna begon ik aan een boek waarin meerdere verhalen samenkwamen. Daarover was ik trouwens helemaal niet tevreden.

7. En hoe ging het verder?
Toen ik veertien was, schreef ik mijn eerste echte boek. Dat heb ik een hele tijd later opgestuurd naar Kluitman. Kluitman was geïnteresseerd en nodigde me uit om erover te komen praten. Er moest nog veel aan het verhaal worden aangepast, maar misschien kon het worden uitgegeven… En uiteindelijk is dat ook gebeurd.

8. En wat doe je tegenwoordig?
Na mijn havo-examen kreeg ik de kriebels en schreef nog twee boeken. In het jaar dat volgde, besloot ik Nederlands te gaan studeren. Daarna begon ik aan zes andere boeken, maar ik heb er maar vier afgekregen. Die liggen nu allemaal bij Kluitman. Maresa op skates 

9. Doe je ook nog andere dingen, behalve boeken schrijven?
Ja, heel veel zelfs! Snowboarden en schaatsen vind ik hele leuke sporten. Ook houd ik van abseilen, rotsspringen, skaten, en bungeejumpen. Ik ben meervoudig verslaafd; niet alleen aan lezen, schrijven en tekenen, maar ook aan computeren (ik geef sinds mijn 15e les in een internetcafé en bouw sinds mijn 14e websites) en pretparken bezoeken. En dan vooral de achtbanen! Niet zo lang geleden heb ik in een pretpark twee keer achter elkaar geskydived. Een van mijn levensdoelen is ook: zoveel mogelijk pretparken bezocht te hebben!

Extra informatie over Maresa: http://www.maresajacobse.nl

 

 

Foto: Harry Donker

Deze website gebruikt cookies om de beste online ervaring te creëren. Ga akkoord door op de 'Accepteer' knop te klikken.