John Vonk

John Vonk heeft een rijke fantasie en het vermogen deze, haast moeiteloos, om te zetten in spannende, humoristische verhalen voor beginnende lezers. Het is een talent dat toevallig tevoorschijn kwam. Vroeger wilde de auteur profvoetballer worden en later, als leerkracht, gebruikte hij zijn fantasie om te schilderen.

John Vonk werd geboren op 30 oktober 1964 in Delft. Hij heeft twee zussen. In zijn familie komen geen schrijvers voor en als kind schreef hij zelf ook niet veel. Veel liever wilde hij profvoetballer worden en het voetballen ging hem niet slecht af. Op een goed moment belandde hij zelfs in de Haagse regioselectie. Helaas gooide een rugblessure roet in het eten. Deze verhinderde ook een loopbaan als sportleraar. Uiteindelijk werd John Vonk leerkracht op een basisschool en voor de klas is zijn liefde voor schrijven ontstaan.

John Vonk: ‘Tijdens het voorlezen merkte ik dat bepaalde zinnen en verhalen niet aansloegen bij de kinderen. Al doende begon ik ze te veranderen en op een gegeven moment sloeg ik de boeken dicht en verzon de verhalen zelf. Dat ging automatisch.’ De volgende stap, het opschrijven van verhalen, ging hem makkelijk af. Na een paar regels schreef het verhaal zichzelf. Het verbaasde hem zelf hoe goed het ging. Hierna begon hij aan een schrijfcursus en stuurde wat verhalen naar Kluitman op. Kluitman zag er meteen potentie in.

Vier boekjes verschenen tegelijkertijd in 1992: Heksen zijn lief, Blub en Blob, De dieren willen een vrije dag en De haan zonder stem. Allen bedoeld voor kinderen vanaf circa zeven jaar. Met hoeveel enthousiasme John Vonks debuut is begroet, blijkt wel uit het feit dat Heksen zijn lief werd genomineerd voor de Prijs van de Nederlandse Kinderjury 1994. Voor John Vonk zijn kinderen heerlijk om mee en om voor te werken: ‘Kinderen zijn zo zorgeloos. Zo ontspannen en naïef. De spontaniteit van kinderen doet me wat.’

Zijn voornaamste bedoeling als schrijver is: zorgen voor plezier in het lezen. Maar hij wil ook wat zeggen. John Vonk: ‘Je vertelt kinderen zoveel. Je waarschuwt ze voor van alles en nog wat. Vaak gaat dat het ene oor in en het andere weer uit. Verweven in een verhaal blijft de boodschap beter hangen. Soms wil ik kinderen stil laten staan bij bepaalde dingen. Bijvoorbeeld: ze laten beseffen dat wij mensen plezier hebben over zaken die voor andere wezens niet altijd even plezierig zijn.’ John Vonks hobby’s zijn schaken, surfen, motorrijden, schilderen, lezen, fitness en kanoën.

Deze website gebruikt cookies om de beste online ervaring te creëren. Ga akkoord door op de 'Accepteer' knop te klikken.