Jan Postma

Jan Postma – informatie voor je boekbespreking

‘Misdaad loont niet,’  zei Jan Postma vaak. Dat kon hij als geen ander weten, want hij heeft zijn hele leven bij de politie gewerkt. Jan is geboren op 1 juli 1932 in Hardegarijp (Friesland). Het schrijven moet hem altijd in het bloed hebben gezeten, want op school ging het maken van opstellen hem heel gemakkelijk af. Zijn lievellingsvak op school was dan ook opstellen schrijven, maar ook geschiedenis vond hij heel erg leuk. Jan had een hekel aan wiskunde.

Nadat hij school had afgerond, ging Jan in militaire dienst. Daarna wist hij zeker wat hij wilde worden: politieagent! Hij volgde een politieopleiding en werkte daarna onder andere bij de kinderpolitie en zedenpolitie bij korpsen in Amsterdam, Katwijk aan Zee en Hilversum.

Dat Jan uiteindelijk ook schrijver is geworden, is te danken aan zijn hond en de tv. De NCRV zocht voor een politieserie een begaafde politiehond. Uiteindelijk werd Centho, de bouvier van de familie Postma, geselecteerd. Centho voldeed prima, alleen moest zijn baas ook in de serie meespelen… De bouvier accepteerde namelijk alleen bevelen van Jan. Jan en Centho speelden vervolgens ook nog mee in een aflevering van een tv-serie van de KRO. Die televisieoptredens zetten Jan aan het denken. Zulke verhalen kon hij ook maken! Hij ging achter zijn bureau zitten en schreef een boek, waarmee hij naar Uitgeverij Kluitman stapte. De uitgever vroeg Jan of hij niet een serie wilde schrijven over een speciaal geformeerd politieteam. En zo begon zijn schrijfcarrière.

Binnen vier maanden was het eerste deel van De Vliegende Brigade af: De Terriër contra narcotica. Al snel verscheen naast De Vliegende Brigade een andere serie, Wolf, over een speurhond die met zijn twee baasjes allerlei spannende avonturen beleeft. Daarnaast begon Jan ook met het schrijven van spannende boeken voor volwassenen. Voor één deel uit de Wolf-serie had Jan gemiddeld drie à vier maanden nodig, een boek voor volwassenen nam meer tijd in beslag.

Jan haalde zijn ideeën voor boeken vooral uit de praktijk van het politievak en zijn eigen ervaringen, maar ook speurwerk is bij het schrijven van boeken, net als bij de politie, heel belangrijk! Jan bleef goed op de hoogte van de nieuwste tactieken en technieken van de recherchediensten in Nederland door veel te lezen. Daarnaast had hij veel contacten bij de Centrale Recherche Informatiedienst, die hem altijd informatie wilden geven (zolang die informatie tenminste niet geheim was natuurlijk). Ook op andere gebieden deed Jan grondig onderzoek. Als hij iets wilde weten over plastische chirurgie, dan bezocht hij een chirurg. Had hij een vraag over het besturen van een Boeing, dan nam hij contact op met een gezagvoerder. ‘Ik heb een interessant vak,’ zei hij zelf. ‘De misdaad zal mensen altijd blijven boeien.’

Jan Postma is geridderd!
Jan Postma was in 2003 een van de drie schrijvers die geëerd werd met een ridderorde. Jan is benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. In deze orde zijn in 2003 39 personen ‘gedecoreerd’, zoals dat officieel heet.
                                                                                                                                             
Jan hield van lezen, joggen, fietsen, zwemmen, lange-afstandsmarsen zoals de Vierdaagse in Nijmegen en van reizen! Hij eet het liefst Indonesisch. Zelf las Jan graag thrillers, misdaadboeken, Franse en Nederlandse romans, vakboeken over het politie- en recherchevak en boeken over het werk van de geheime dienst. Zijn lievelingsboek is Dik Trom van C. Joh. Kieviet.

Jan Postma is op 23 juli 2015 overleden.


Jan Postma Boeken Bekijk alle boeken

Deze website gebruikt cookies om de beste online ervaring te creëren. Ga akkoord door op de 'Accepteer' knop te klikken.