Jacky van Klaveren

Pseudoniem van Cocky van Klaveren

Jacky van Klaveren werd geboren op 19 maart 1958 in het dorp Doorwerth, in de buurt van Arnhem. Ze heet in het echt Cocky van Klaveren. Toen ze klein was wist ze al dat ze later voor de klas wilde staan en schreef ze al verhalen. Ook opstellen maken vond ze leuk en ze zette met Sinterklaas altijd hele lange gedichten op papier. Verder las ze heel graag, net als haar ouders en haar zusje.

Omdat ze leerkracht wilde worden ging Cocky van Klaveren naar de Pedagogische Academie. Ze slaagde in 1979. Toen ze voor de klas stond, vertelde ze de kinderen allemaal verhalen die ze zelf verzon. Vrienden raadden haar aan om ze eens op te schrijven. Heel lang kwam het er niet van, maar op een goede dag, tijdens een lange, saaie herfstvakantie, besloot ze een verhaal op papier te zetten.

‘Dat kwam omdat ik me verveelde,’ vertely de schrijfster. En zo schreef ze het eerste verhaal over Chantal en lnge. Het boek kreeg de titel: Chantal en lnge gaan logeren. Uitgeverij Kluitman gaf het uit in 1988. Cocky van Klaveren schrijft voor kinderen tot 10 jaar. ‘Het liefst schrijf ik boeken met spanning en avontuur,’ vertelt de auteur.

Ze is getrouwd en heeft twee kinderen. Omdat ze leerkracht is en zelf kinderen heeft, begrijpt ze goed wat de jeugd leuk vindt. Alles wat er om haar heen gebeurt, kan ze goed gebruiken voor haar boeken. Ze probeert in haar boeken goed de werkelijkheid weer te geven.

Cocky van Klaveren: ‘Ik laat bijvoorbeeld duidelijk zien dat mannen en vrouwen gelijk zijn. Daarom doen vaders in mijn boekjes de afwas.’ In de serie Maaike en Kwispel schrijft ze over een moeilijk onderwerp als echtscheiding. Dit doet ze omdat er in het echt heel veel gescheiden mensen zijn. In Chantal en lnge en de gifboeven gaat het over milieuvervuiling. Ook een onderwerp waar kinderen en volwassenen vandaag de dag veel over praten.

Schrijven doet Cocky van Klaveren bij vlagen. Het beste moment is het weekeinde als haar man met de kinderen op stap is. Als ze achter haar computer zit, borrelt de fantasie vanzelf op. Ze is ongeveer een maand bezig, voordat het boek af is. Naast schrijven houdt Cocky van Klaveren van tennissen, lezen, knutselen, tuinieren, winkelen en chocola.

Deze website gebruikt cookies om de beste online ervaring te creëren. Ga akkoord door op de 'Accepteer' knop te klikken.