Huub Hovens

Huub Hovens is journalist. Hij werkt voor tijdschriften en voor de Limburgse televisie, en hij schrijft jeugdboeken en boeken voor volwassenen. Huub is geboren op 13 februari 1949 in Malang (Indonesië).

Huub begon al heel vroeg met het maken van opstellen en stukjes voor de schoolkrant. Met al dit schrijven is het niet zo raar dat Nederlands het lievelingsvak van Huub was op school. Hij had wel een hekel aan wiskunde. Hij slaagde voor zijn HBS-a opleiding (middelbare school), en toen hij van school kwam, ging hij werken als journalist bij het Dagblad voor Noord-Limburg. In de krant schreef hij over popmuziek, radio, televisie en de showbusiness. Huub vertaalde ondertussen ook boeken en in 1976 besloot hij zelf een boek te gaan schrijven.

Het werd het eerste deel van de jeugdserie Motorclub Gold Wing, een serie die door Uitgeverij Kluitman werd uitgegeven. Tussen 1976 en 1983 schreef Huub vervolgens 600 tot 700 boeken en korte verhalen, maar in 1983 besloot hij opeens iets heel anders te gaan doen. De videocamera kwam op de markt en Huub was gek op filmen. Eerst deed hij dat alleen als hobby, maar het werd algauw zijn beroep. Hij begon een productiebedrijf en maakte films voor de overheid en bedrijven. Daarnaast bleef hij ook nog schrijven, want zoals Huub zelf zei: ‘Voordat je gaat filmen, moet je eerst het verhaal voor de film op papier zetten.’

In 1992 stopte hij met filmen en werd weer journalist en schrijver. Een jaar later begon Huub met de serie Cyberzone, spannende computerverhalen voor de jeugd. Huub vindt zichzelf een ‘fanatieke computeraar’ en hij leest er veel over. Die informatie gebruikt hij weer in zijn boeken. Daarnaast leest hij graag, vooral thrillers, detectives en science-fiction.. Hij schrijft een boek in tien dagen. Voor die tijd maakt Huub een uitgebreide synopsis, een soort uittreksel van een boek dat nog niet bestaat. Die synopsis bespreekt hij met de uitgever, waarna het boek geschreven kan worden. Huub doet zijn journalistieke werk heel graag, maar het schrijven van boeken ook.

‘Het is leuk om het allebei te doen,’ zegt hij, ‘vanwege de afwisseling. En boeken schrijven heeft een speciaal plekje in mijn hart. Het is altijd een hobby gebleven. Als kind kon ik al helemaal opgaan in een spannend boek en toen ik ouder werd, merkte ik dat ik zelf jeugdboeken kon schrijven. Is dat niet fantastisch?’ Als het zou kunnen zou hij graag een keer de schrijver Stephen King ontmoeten, om gezellig te kletsen over griezelige boeken.

Deze website gebruikt cookies om de beste online ervaring te creëren. Ga akkoord door op de 'Accepteer' knop te klikken.