Eva Susso

Eva Susso is in 1956 in Göteborg geboren en woont tegenwoordig in Stockholm. Ze debuteerde in 1995 met het prentenboek Rita, dat ze samen met Anna Höglund samenstelde.

Toen Eva Susso boeken over kinderen met een donkergekleurde huid zocht om voor te lezen aan haar dochter, merkte ze dat die boeken er helemaal niet waren. Toen besloot ze zelf maar zo’n boek te schrijven, over Rita. Dat boek gaat over een meisje met een Zweedse moeder en een Afrikaanse vader. Na verschillende prentenboeken schreef Eva Susso Liefdesbriefjes, het eerste deel van de serie over Jonna en Milan.

In de daaropvolgende boeken zijn de kinderen wat ouder en zijn hun vrienden plotseling belangrijker dan hun ouders. Er vinden spannende gebeurtenissen plaats, er ontstaan nieuwe complicaties en lief en leed wordt gedeeld. Als een ouder een paar hoofdstukken leest, herkennen ze vast een hoop uit hun eigen jeugd. We zijn allemaal wel eens muisstil geweest, om geïnteresseerd te luisteren naar het gepraat van de volwassenen.

Eva Susso heeft gezegd dat het een grote uitdaging is om te schrijven voor kinderen die eigenlijk geen kind, maar ook nog net geen echte tiener zijn. Het schrijven van nieuwe boeken is geen probleem, dat komt vanzelf, zegt ze. Soms kan ze een boek van de plank pakken en verbaasd zeggen: ‘Heb ik dat geschreven?’

Deze website gebruikt cookies om de beste online ervaring te creëren. Ga akkoord door op de 'Accepteer' knop te klikken.