Emily Rodda

(Pseudoniem van Jennifer Rowe)

Emily Rodda was als klein meisje al dol op lezen en het schrijven van verhalen. Dit waren dan ook haar lievelingsvakken op de basisschool. Thuis schreef ze vooral toneelstukken, die haar twee broertjes dan opvoerden. Toen ze wat ouder werd, vond Emily ineens dat ze eigenlijk helemaal niet goed kon schrijven en ze stopte ermee. Tót ze haar eigen kinderen ging voorlezen… en zich herinnerde hoe leuk ze schrijven eigenlijk vond. Ze schreef twee verhalen, ontdekte dat anderen ze ook leuk vonden en al snel was schrijven weer haar favoriete hobby.

Haar eerste boek kwam uit in 1984. Emily had het in haar vrije tijd geschreven, want doordeweeks werkte ze als redacteur bij een uitgeverij. Sinds 1994 werkt ze fulltime als schrijver. En ze vindt nog steeds dat ze erg boft met zo’n geweldige baan. Emily Rodda vindt het moeilijk om uit te leggen hoe haar ideeën ontstaan. Gewoonlijk begint het met een hele gewone gedachte. Door zichzelf dan de vraag te stellen: stel je nou eens voor dat er dit gebeurde…?, komt haar fantasie op gang. Zo verzint ze verhalen die afkomstig zijn uit allerlei alledaagse situaties. Ze heeft ook altijd een notitieblok bij zich, waarin ze elk idee dat ze krijgt meteen opschrijft – ideeën voor karakters, voor verhalen of voor geheimzinnige aanwijzingen, bijvoorbeeld.

Als ze dan ooit een keer ergens niet uitkomt, is de kans groot dat één van de aantekeningen in haar notitieblok haar uit de brand helpt. Geen enkel karakter in haar boeken lijkt op iemand die ze kent, maar alle karakters hebben wel iets gemeen met mensen die ze kent. Iedereen schrijft tenslotte vanuit zijn of haar eigen beleving. Emily kijkt en luistert naar mensen die ze kent, en als ze een nieuw karakter probeert te bedenken, probeert ze zich weer te herinneren wat die mensen deden of zeiden.

Emily Rodda heet in het echt Jennifer Rowe. Nadat haar eerste boek klaar was, stuurde ze het op naar de uitgeverij waar ze werkte. Boven het manuscript zette ze de naam van haar oma, Emily Rodda. Ze was namelijk een beetje zenuwachtig en wilde eerlijk weten wat de andere redacteuren, haar collega’s, van haar boek vonden zonder dat ze wisten dat zij het geschreven had.

Met haar eerste boek won Emily meteen een prijs voor het beste Australische Kinderboek van het jaar. De naam Emily Rodda kreeg heel wat publiciteit, en daarom gebruikt ze deze naam voor haar kinderboeken. Jennifer Rowe staat alleen op de boeken die ze schrijft voor volwassenen. Emily vindt het zelf niet verwarrend – het is een beetje alsof ze een bijnaam heeft. De enige hobby’s van Emily Rodda zijn lezen en schrijven. Tegenwoordig heeft ze niet zo heel veel tijd, toch leest ze nog altijd drie boeken per week (al hangt het er natuurlijk wel een beetje van af hoe lang en ingewikkeld ze zijn!)

Emily Rodda is getrouwd, ze heeft vier kinderen en woont in de Blue Mountains, ten westen van Sydney. Ze heeft een hond die Sunny heet en omdat ze vlakbij de bush woont, zit haar tuin altijd vol kikkers, hagedissen, kaketoes, kookaburra’s en eksters. Ze heeft intussen achtenveertig kinderboeken gemaakt (zelf geschreven of aan meegeschreven) en acht boeken voor volwassenen. Daarnaast heeft ze nog niet zo lang geleden meegewerkt aan een Australische tv-serie.

Deze website gebruikt cookies om de beste online ervaring te creëren. Ga akkoord door op de 'Accepteer' knop te klikken.