Bies van Ede

Informatie over schrijver Bies van Ede

Bies van Ede is op 27 april 1957 geboren in Kinderkwelder aan de Oude Rijn, opgegroeid in Heerde en Zandvoort en woont sinds zijn eenentwintigste in Haarlem, waar hij nooit meer weg wil. Het grootste deel van zijn jeugd woonde hij in Zandvoort.

Een goeie leerling was hij niet. Hij had moeite met de mavo, deed het iets beter op de havo en slaagde met redelijke cijfers voor de school waar hij leerde voor schoolmeester. ‘Vijf jaar stond ik voor de klas in Haarlem en Zwanenburg. Erg lang voor iemand die helemaal geen leraar wil zijn, maar schrijver.’ vertelde Bies van Ede.

Op zijn vijftiende had Bies al bedacht dat schrijver zijn jé van het was. Of anders toneelspeler of popmuzikant. Op school heeft hij heel wat toneel en cabaret gespeeld. Veel ervan schreef hij zelf.

Zijn eerste boek was een dichtbundel die in 1979 uitkwam, Herinnering aan leven.Terwijl hij voor de klas stond, maakte hij twee boeken met liedjes en muziekspelletjes: De Echoput en schreef hij allerlei teksten voor liedjes en musicals van Benny Vreden. Zijn eerste verhalen verschenen in de Okki, Jippo en Taptoe.

Toen Bies in 1983 als schoolmeester werd wegbezuinigd, kwam hij terecht bij het uitgeversbedrijf VNU. Daar schreef hij als bureauredacteur voor de meest idiote bladen, van de Tina tot de Donald Duck en de Yes. In die tijd maakte Bies ook verhalen voor de Bobo, Bumper en Ezelsoor, maar verhalen in tijdschriften zijn geen boeken..

Het duurde nogal lang voordat Bies een uitgever vond die een boek van hem wilde uitgeven, maar in 1985 kwam uiteindelijk zijn eerste boek uit: We hebben Sanne even geleend.

Bies van Ede: ´Omdat ik veel leuk vind, heb ik in de afgelopen vijfentwintig jaar niet alleen 128 boeken geschreven, maar ook toneelstukken, hoorspelen en televisieseries als Koekeloere, Verhalen uit de bijbel, Onderweg naar morgen, De Zeedijk en Het verdwenen verhaal en soms bijdragen voor Sesamstraat. Als lid van het intussen opgeheven Griezelgenootschap scheef ik natuurlijk veel griezelboeken, maar ik hou ook erg van boeken die zich lang geleden afspelen.´

Voor uitgeverij Kluitman schreef Bies, samen met Maarten Veldhuis onder de naam B.M. de Roos, delen voor de Kameleon-reeks.

Deze website gebruikt cookies om de beste online ervaring te creëren. Ga akkoord door op de 'Accepteer' knop te klikken.