Ada Ooms

Ada Ooms is geboren op 3 juli 1953 in Gouda. Ze woont haar hele leven al in Lekkerkerk. Ze is getrouwd met Klaas. Van 1974 tot 1996 was Ada Ooms onderwijzeres op een basisschool in Lekkerkerk. In 1996 heeft ze haar baan opgezegd, zodat ze al haar tijd kon besteden aan schrijven. Eerst schreef ze liedjes en gedichten. In 2003 verscheen haar eerste boek bij uitgeverij Kluitman.

In 2008 verschenen de eerste twee delen uit de serie Klas van 25: Hartsvriendinnen en Het geheim van Luuk. Ada’s lievelingskleur is rood, maar dat kan ook weleens een andere kleur zijn. Zulke dingen wisselen nogal eens, dat hangt af van de situatie, de tijd van het jaar, haar humeur, etc. Net als lievelingseten. Nasi is lekker, en boerenkool met worst ook!

Waarom bent u schrijfster geworden?
Ik ben schrijfster geworden, omdat ik ontzettend veel van boeken houd. En van lezen. Het leek me fantastisch om zelf een boek te schrijven. Ik schreef altijd al liedjes en gedichten, maar voor een boek had ik nooit tijd genoeg. Daarom heb ik mijn baan opgezegd en ben aan een boek begonnen.

De verborgen tuin is uw eerste boek. Wat deed u voordat u schrijfster werd?
Hiervoor werkte ik als leerkracht op een basisschool. Dat vond ik erg leuk, maar toch wilde ik ook nog iets anders doen in mijn leven. Een boek schrijven dus.

Hoe bent u op het onderwerp van De verborgen tuin gekomen?
Je maakt in je leven allerlei dingen mee en over de belangrijkste wil je dan wel eens iets vertellen. Op een keer was ik in een kasteel in Schotland; daar verkochten ze foto’s met een vlek erop. Die vlek was de geest van dat kasteel, dat kon je goed zien. En door die foto wist ik opeens hoe ik het verhaal dat ik wilde vertellen in elkaar moest zetten.

Hoelang heeft u aan uw boek gewerkt? En was het in één keer goed?
Ongeveer anderhalf jaar, maar tussendoor heb ik veel gedichtjes en korte verhalen geschreven en liedteksten voor de Jeugdtheaterschool Zuid-Holland gemaakt. Het was lang niet in één keer goed. Maar de mensen van de redactie van Kluitman hebben me heel veel goede aanwijzingen gegeven en ze hadden gelukkig veel geduld.

Waarom schrijft u voor jongeren?
Omdat ik jeugdboeken meestal leuker en boeiender vind dan boeken voor volwassenen. En ook omdat ik kinderen interessanter vind dan de meeste volwassenen.

Heeft u weleens zoiets meegemaakt als Maartje en Richard?
Elk kasteel in Schotland heeft zijn eigen “Grey Lady”. Ik ben in veel kastelen geweest, maar helaas, of misschien gelukkig, heb ik nooit een geest ontmoet.

Bestaat Thistle Castle écht?
Thistle Castle bestaat niet. Het is een combinatie van een aantal kastelen: het gebouw lijkt nog het meest op Stirling Castle, maar de vakantiehuisjes staan op een andere plek, de tuinen horen bij andere kastelen en de keuken van Nan heb ik weer ergens anders gezien. De torenkamer heb ik helemaal zelf bedacht!

De verborgen tuin is het eerste jeugdboek van Ada Ooms.

Dit artikel verscheen in ‘Het Kontakt – Lek en IJssel West’.

Dit artikel verscheen in “De Lekstreek”

Deze website gebruikt cookies om de beste online ervaring te creëren. Ga akkoord door op de 'Accepteer' knop te klikken.